top of page
сколиоза, сколиоза деца, лечение сколиоза, гръбначни изкривявания, кифоза, шрот терапия, физиотерапия, шрот лечение

Сколиоза

сколиоза, сколиоза деца, лечение сколиоза, гръбначни изкривявания, кифоза, шрот терапия, физиотерапия, шрот лечение

Сколиозата е деформитет на гръбначния стълб

Сложна деформация на гръбначния стълб в трите измерения на пространството с неизвестна етиология. Сколиозата е структурно изменение на гръбначния стълб в трите равнини (фронтална, сагитална и трансверзална), способно да засегне всеки един прешлен. Промените в сагиталната равнина се изразяват в намаляване на физиологичната торакална кифоза, водят до нестабилност в гръбначния стълб. След това, поради ротацията на телата на прешлените по вертикалната ос, гръбначния стълб се премества във фронталната равнина.

сколиоза, сколиоза деца, лечение сколиоза, гръбначни изкривявания, кифоза, шрот терапия, физиотерапия, шрот лечение

Неизвестна причина

Идиопатична сколиоза

Вродени аномалии

Конгенитална сколиоза

Неврологичен проблем

Невромускулна сколиоза

сколиоза, сколиоза деца, лечение сколиоза, гръбначни изкривявания, кифоза, шрот терапия, физиотерапия, шрот лечение g

КРАТЪК УРОК ПО ИСТОРИЯ...

Думата „сколиоза“ произхожда от гръцката дума за „изкривен“ (сколиоза).

Съществуват три типа сколиоза: идиопатична (с неизвестна причина), невромускулна (в следствие на неврологичен проблем) и конгенитална (вродена). Идиопатичната сколиоза е най-често срещана, над 80 % от случаите, като причината за появата и е неизвестна.

Думата сколиоза често се използва в практиката, дори без да е установено със сигурност дали човек наистина има такава. Най- сигурният начин да се установи е да се направи рентгенова снимка. При над 10 градуса изкривяване във фронталната равнина се счита, че човек има сколиоза, а всичко под 10 градуса се определя като неправилна стойка.

Периодът на бърз растеж и развитие е най- критичния етап за ранната поява на сколиоза или за прогресирането на вече съществуваща кривина. По време на този период, родителите трябва да са с повишено внимание и редовно да проверяват детето. В някой случаи по време на този период, освен упражнения се препоръчва и носенето на корсет. Ранното откриване на сколиозата и адекватното и лечение могат да предотвратят прогресията й.

сколиоза, сколиоза деца, лечение сколиоза, гръбначни изкривявания, кифоза, шрот терапия, физиотерапия, шрот лечение сколиоза,
Image by GMB Fitness
bottom of page