top of page
Image by sippakorn yamkasikorn
сколиоза, сколиоза деца, лечение сколиоза, гръбначни изкривявания, кифоза, шрот терапия, физиотерапия, шрот лечение

Плоско стъпало

сколиоза, сколиоза деца, лечение сколиоза, гръбначни изкривявания, кифоза, шрот терапия, плоско стъпало, шрот лечение

Плоското стъпало...

Поради изправеното положение на тялото, краката поемат основното натоварване, както статично, така и динамично, при което теглото се разпределя и пренася върху отделни части на тялото. Стъпалото често не може да издържи наложеното му натоварване, получавайки се диспропорция между натоварването и способността на стъпалото да поддържа свода и нормалната си функция.
 

Плоското стъпало(Pes planus) е много често срещан деформитет, засягащ голяма част от населението, следствие на различни причини, включително травми, неудобни обувки, напълняване, също така и хипокинезия, изразяваща се в намалено движение, отслабване на мускулите на долната част на крака и стъпалото (най-често се появява през пубертета).

сколиоза, сколиоза деца, лечение сколиоза, гръбначни изкривявания, плоскостъпие, шрот терапия, плоско стъпало, шрот лечение

При ходене често има болка в мускулите в задната част на подбедрицата, тъй като те не са физиологично натоварени и могат да се появят и крампи. В зряла възраст могат да се появят още по-тежки деформации поради значителните промени в костите и техните движения, така че често се случва стоенето да стане трудно или дори невъзможно.

Чрез клинично изследване тази деформация може да бъде диагностицирана и с цел да получим подробна информация, използваме модерен компютърно базиран панел, който предоставя подробна информация за формата на стъпалото, разпределението на натоварването върху стъпалата, баланса на тялото, както и информация за разпределението на силата на краката спрямо земята по време на движение.

сколиоза, сколиоза деца, лечение сколиоза, гръбначни изкривявания, кифоза, шрот терапия, физиотерапия, шрот лечение

Диагностика и оценка състоянието на стъпалата

Статична оценка - извършва се на съвременен компютърно базиран панел, който предоставя подробна информация за формата на стъпалата, разпределението на натоварването върху стъпалата и баланса на тялото.

Динамична оценка - извършва се на модерен компютърно базиран панел, който предоставя информация за разпределението на силата на крака спрямо земята по време на движение, посоката на движение на силата между стъпалoто и пода по време на ходене.

сколиоза, сколиоза деца, лечение сколиоза, гръбначни изкривявания, кифоза, шрот терапия, физиотерапия, шрот лечение
Physiotherapy
bottom of page